Pokrenut projekat "Promovisanje mreže zelenih staza Zapadnog Balkana"

Petak, 15. jul  2022.

Pre dva meseca započet projekat Promovisanje mreže zelenih staza Zapadnog Balkana, koji zajednički kofinansiraju Evropska Unija i Fond za Zapadni Balkan (WBF). Nosilac projekta je udruženje ljubitelja biciklizma iz Beograda, Jugo cikling kampanja, a partneri su brdsko biciklističko udruženje, MTBA iz Mostara i Nature Lovers iz Nikšića.

Osnovna ideja Fonda je da se kroz finansiranje projekata iz različitih oblasti pomogne NVO-e regiona da usvajaju novi, evropski sistem vrednosti, da im se pomogne na njihovom putu daljeg prihvatanja evropskih standarda i modela kao i se unapredi povezivanje građana iz 6 balkanskih zemalja.

Na četvrtom konkursu za dodelu sredstava Fonda za Zapadni Balkan, navedene NVO dobile su sredstva za izradu projekta kojim se napuštene železničke pruge pretvaraju u tzv. “zelene staze”, namenjene biciklistima i pešacima.

Zelene staze (vias verde, greenways) su rute namenjene nemotorizovanim kretanjima: pešaci, biciklisti, osobe sa ograničenom pokretljivošću, jahači, skijaši, roleri,... Ove rute koriste linearnu infrastrukturu, uglavnom napuštene železničke pruge.

Cilj formiranja mreže zelenih staza je definisanje deonica koje mogu da se pretvore u staze za ekološki opravdana sredstva kretanja, da se očuvaju prirodne i istorijske vrednosti krajolika, a posebno, da se očuvaju i stave u (novu, izmenjenu) funkciju napuštene železničke stanice i železnička infrastruktura, kao vredni artefakti arhitektonskog i industrijskog nasleđa.

Projektom je predviđena izrada konceptualnog dizajna po jedne deonice u svakoj državi, organizovanje promotivne ture duž odabranih deonica – tzv. Festival biciklizma, kao i 3 savetovanja/radionice sa učešćem predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, predstavnika ciklo-industrije, turizma i ugostiteljstva, turoperatera, hotelijerstva, itd. Projekat se radi uz podršku European Greenways Association (EGWA – www.aevv-egwa.org) krovnu evropsku asocijaciju sa nacionalnim udruženjima iz više od 30 zemalja.

Uskoro više informacija.