Bike Fest

Poslednjih godina biciklisti su sve prisutniji na ulicama Beograda. S jedne strane povećana svest o značaju korišćenja bicikla, a sa druge strane napori Gradske vlade da unaprede ovaj vid prevoza i rekreacije doprineli su da se o biciklu ozbiljno govori. Strana iskustva su pokazala da su promotivne aktivnosti i edukacija različitih kategorija stanovništva najbolji način da se biciklistički razvije kao optimalni gradski podsistem.

Naše društvo, pored drugih aktivnosti usmerenih u cilju unapređenja uslova za kretanje biciklista, organizovalo je do sada četiri festivala biciklizma - već tradicionalnog BIKE FEST-a.

Tom prilikom smo uspevali da okupimo po nekoliko hiljada biciklista i da pokažemo da nas ima.

Istovremeno smo koristili priliku da promovišemo buduće projekte u biciklizmu.

Bike Fest se tradicionalno organizuje tako što se biciklisti okupljanju na Trgu Republike i odatle se u laganoj vožnji odlazi do odredišta gde se organizuje zabavni program.

Cilj ove manifestacije je da se ukaže na probleme koje biciklisti danas imaju vozeći se ulicama naših gradova i da se ukaže na potrebu izgradnje biciklističke infrastrukture u Beogradu. Volja je samih biciklista da se pokaže šta se sve biciklom može!

Bike Fest 2006

Peti po redu Bike Fest je ipak održan uprkos brojnim problemima u pripremi ove manifestacije. Do poslednjeg momenta je bilo neizvesno da li ćemo dobiti policijsku pratnju ili ne.

Međutim, na kraju je sve ipak ispalo dobro.

Uz pomoć "Mladih istraživača Srbije" i "Stani-pani kolektiva", pre same manifestacije u subotu, 1. avgusta za vreme trajanja pešačke subote podelili smo gomilu letaka prolaznicima koje je privukla muzika sa našeg štanda. Međunarodni volonteri - njih desetak - predvođeni "iskusnom aktivistkinjom" Jadrankom Ilić iz "Mladih istraživača", podelilo je na najbolji način informaciju o ovom događaju. Možete samo zamisliti prolaznike koji radoznalo čitaju letak koji im nude mladi iz raznih delova sveta. I sami volonteri su se iznenadili kad su uvideli koliko ljudi govori engleski.

Neki od ovih mladića i devojaka su po prvi put bili u Srbiji.

Ovog puta imali smo posebne goste iz Italije, koji su krenuli iz Padove i Venecije kroz zemlje Balkana sa namerom da obiđu Nacionalne parkove, Parkove prirode i zaštićena područja pod okriljem UNESCO-a. Putovanje je simbolično nazvano "Biking the Balkans", jer su učesnici putovali vozeći se u autobusu koji je vukao prikolicu sa biciklima. Skoro u svakom mestu u kojem su boravili bio je predviđen obilazak terena na biciklima.

Po planu, u Beogradu su učestvovali u kritičnoj masi ili uličnoj biciklističkoj vožnji kroz centar grada. Okupilo se oko 300 biciklista i taj događaj je ostao zabeležen i primećen od strane brojnih novinara koji su o tome izvestili svoje redakcije. Na sajtu European Cyclist's Fedaration - ECF, čiji je Yugo cikling kampanja punopravni član, objavljena je ova informacija sa slikama (http://www.ecf.com/1515_1).

Na kraju ove promotivne vožnje, gospodin Mirko Radovanac, predsednik Jugo cikling kampanje, predao je peticiju sa zahtevom da se izgradi pokretni most, samo za bicikliste i pešake, kod brodogradilišta koji bi povezao stazu od Starog sajmišta do drugog dela staze koji počinje od nasipa na kraju ulice Omladinskih brigada. Tako bi se biciklom moglo nesmetano i bezbedno voziti pored obale Dunava i Save od Gardoša i Zemuna do Ostružničkog mosta. Ovaj most, kao i nedostatak staze od par stotina metara, napravio bi jednu kontinuiranu stazu u dužini od oko 6 km.

Ova peticija uručena je gospodinu Branislavu Božoviću, gradskom sekretaru za ekologiju. Gospodin Božović je zajedno sa biciklistima vozio i učestvovao u ovoj akciji. Čuli smo i da će projekat izgradnje ovakvog mosta biti podržan iz inostranstva kako bi Beograd možda više ličio na evropske gradove, gde se biciklisti voze takvim stazama pored reke.

Posle ove manifestacije grupa od 18 Italijana i desetak volontera, među kojima je bila i moja malenkost, nastavila je dalje put ka Đerdapu, Studenici i Durmitoru. "Mladi istraživači" su se odvojili posle Studenice i nastavili ka Ljuboviji, gde su boravili u kampu. Ja sam se vratio iz Žabljaka posle promotivne vožnje u okolini po predivnom sunčanom danu.

Sve vam ovo pišem sa željom da i vi pokušate nešto da promenite u vašem okruženju, bilo u Beogradu ili nekom drugom gradu. Staze toliko neophodne za bezbednu vožnju u gradu ili selu jesu nešto što zaslužuju svi koji žele da voze alternativno prevozno sredstvo - bicikl i tako doprinesu manjem zagađenju životne sredine.

Srećno pedaliranje!