Kratak istorijat

Društvo ljubitelja biciklizma – Jugocikling kampanja osnovano je u decembru 1998. godine u Beogradu istog dana kada je pre 114 godina osnovano "PRVO SRPSKO BICIKLISTIČKO DRUŠTVO".

Udruženje je osnovano sa ciljem da promoviše sve vidove biciklizma koji nisu takmičarskog tipa, stvaranje uslova za svakodnevno bezbedno kretanje biciklista, edukaciju mladih u cilju shvatanja prednosti vožnje bicikla, unapređenje životne sredine, unapređenje bezbednosti i zdravlja dece, omladine i odraslih.

Kao takva, Jugocikling kampanja je članica evropskih i svetskih biciklističkih organizacija i udruženja.

Punopravni je član European Cyclists' Federation (ECF) asocijacije 45 evropskih udruženja iz 33 zemlje, kao i World Carfree Network (WCN), međunarodne mreže 50 nevladinih organizacija iz 26 zemalja širom sveta.

Od osnivanja do današnjeg dana, udruženje je organizovalo razne biciklističke manifestacije na području Beograda i drugih gradova u Srbiji. Do sada su organizovani "Bike Fest" i "Evropski dan bez automobila". Od nas je potekla inicijativa za izgradnju biciklističkog lifta na Brankovom mostu. Takođe je u planu i izgradnja trase biciklističkih koridora u Beogradu.

Naša želja je da se biciklisti bezbedno kreću ulicama naših gradova. To je osnovno pravo biciklista. Tako pomažemo da nam gradovi budu lepši, čistiji, zdraviji. Društvo broji oko 500 članova.